Comunicat de presă

privind organizarea seminarului internațional cu tema ”Codificarea Dreptului Electoral” (București, 19-20 octombrie 2015)
 
Necesitatea unificării legislației electorale, principiile și procedurile de elaborare și implementare ale unui cod electoral vor fi subiectele dezbătute timp de două zile la București, în perioada 19 – 20 octombrie 2015, în cadrul seminarului internațional cu tema „Codificarea Dreptului Electoral”, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în parteneriat cu Comisia de la Veneția.
Evenimentul va reuni peste 40 de experți electorali români și străini, reprezentanți ai mediului academic, ai unor organisme de management electoral și prestigioase organizații internaționale cu activitate în domeniul electoral.
 
Președintele onorific al Comisiei de la Veneția, domnul Péter Paczolay, care este și judecător la Curtea Constituțională a Ungariei, va susține o prezentare privind principiul stabilității legii electorale. Un alt reprezentant al Comisiei de la Veneția, domnul Oliver Kask, va vorbi despre ”cele cinci principii esențiale ale moștenirii electorale europene și implementarea lor în procesele electorale”.
Domnul Kare Vollan, expert electoral al Comisiei de la Veneția, va explica de ce unificarea legislației electorale este calea prin care se pot evita aplicarea inconsecventă a legii și practicile electorale greșite, iar domnul Gaël Martin-Micallef, ofițer juridic la Departamentul pentru Alegeri al Comisiei de la Veneția, va pleda pentru importanța armonizării legilor electorale.
La seminar va mai participa cu o prezentare pe tema codificării legislației electorale directorul adjunct al Departamanentului Alegeri din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa/Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), domnul Alexander Shlyk.
 
De asemenea, un punct de vedere pe această temă va prezenta și reprezentantul Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), doamna Nana Kalandadze.
Oficiali electorali din Olanda, Estonia, Albania, Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Lituania vor vorbi despre experiențele de management electoral din țările lor, iar reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din România vor avea, de asemenea, intervenții pe marginea subiectului dezbătut.
 
Inițiativa AEP privind realizarea unor consultări internaționale avizate în perspectiva elaborării unui cod electoral urmărește să armonizeze realitățile românești cu standardele și bunele practici europene în codificarea legislației electorale.
Seminarul va avea loc la Phoenicia Grand Hotel, sala București, iar lucrările vor fi deschise luni, 19 octombrie, la ora 9.00, când invitații vor fi salutați de președintele AEP, doamna Ana Maria Pătru și de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, domnul Sorin Moise.
Accesul reprezentanților mass-media este liber.
 
Direcția comunicare și relații externe
12.10.2015