Comunicat de presă privind opiniile experților electorali ai secțiilor de votare din străinătate referitoare la modul de organizare a alegerilor prezidențiale din anul 2019



Comunicat de presă privind opiniile experților electorali ai secțiilor de votare din străinătate referitoare la modul de organizare a alegerilor prezidențiale din anul 2019
 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, la închiderea chestionarului de evaluare a experților electorali din străinătate implicați în alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, opinia majoritară a acestora este că modul de organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial în afara țării a fost foarte bun.

Astfel, dintre cei 541 de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitori ai acestora care au completat chestionarul (dintr-un total de 1670), peste 70% au acordat note de zece (44,9%) și de nouă (27%) modului de organizare a procesului electoral.

De remarcat faptul că absolut toți respondenții au apreciat ca foarte utilă (93,5%) și utilă (6,5%) utilizarea semnăturii electronice a alegătorilor în secțiile de votare din străinătate, procedură folosită în premieră la scrutinul prezidențial din anul 2019.

De aprecieri pozitive din partea majorității președinților birourilor electorale ai secțiilor de votare din străinătate și a locțiitorilor acestora s-a bucurat și măsura organizării votării la secțiile de votare pe durata a trei zile (67,5%).

Alte opinii pe tema organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale în străinătate formulate de persoanele care au îndeplinit funcțiile de experți electorali găsiți în anexă.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, adresează mulțumiri și felicitări tuturor acestor profesioniști pentru activitatea lor exemplară în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2019 și îi îndeamnă să se implice cu aceeași determinare și în alegerile parlamentare din acest an.

Precizăm că, pentru alegerile parlamentare din acest an, până astăzi, 3 aprilie 2020, ora 16:00, un număr de 282 de alegători români din afara țării s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, din care 214 au optat pentru votul prin corespondență, iar 69 pentru votul la secția de votare.

Preşedintele AEP recomandă tuturor cetățenilor români cu drept de vot din străinătate să opteze cu încredere pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări şi fără costuri.

Reamintim că, potrivit legislației în vigoare, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

Anexa cuprinde date statistice ale chestionarului completat de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitori ai acestora.

Direcția comunicare

03.04.2020

 
Alte articole: