Marian Muhuleț: Fac apel la Comisia de Cod electoral să înceapă dezbaterile pe tema unificării legislației

Marian Muhuleț: Fac apel la Comisia de Cod electoral să înceapă dezbaterile pe tema unificării legislației

Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente a făcut miercuri, 20 noiembrie, un apel către parlamentari să înceapă dezbaterile pe subiectul unificării și uniformizării legislației electorale. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Legislația electorală unitară – o necesitate a societății moderne”, care a avut loc la Institutul Bancar Român.

„Se simte nevoia de unificare a prevederilor legislative în domeniul electoral”, a spus Muhuleţ.

Acesta a explicat că Autoritatea Electorală Permanentă este în măsură să ofere expertiză tehnică, dar componenta ce ține de modalitatea de alegere trebuie să fie rezultatul unor dezbateri și decizii politice.

 „Nu vrem noi să facem propuneri de modificare a acestui sistem, este o chestiune de negociere politică. Autoritatea Electorală Permanentă nu poate decât să ofere expertiză pe partea de organizare a alegerilor”, a completat Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente.

Cât privește inițiativa transferului activității de gestionare a Registrului Partidelor Politice de la Tribunalul București la Autoritatea Electorală Permanentă, Marian Muhuleț a spus că Autoritatea a elaborat un proiect aflat în dezbatere parlamentară, fiind asumat de deputatul PNL Alina Gorghiu.

În cadrul conferinței au fost prezentate și alte proiecte ale Autorității Electorale Permanente  aflate în dezbatere publică. Dintre acestea amintim operaționalizarea Registrului Electoral, proiectul de modificare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, menționându-se faptul că acestea reprezintă pași spre unificarea și uniformizarea legislației electorale din România.

La dezbatere au participat deputații Alina Gorghiu, Eugen Nicolicea, Daniel Florea și Luminița Adam, dar și sociologul Mircea Kivu. Aceștia au abordat subiectul reducerii vârstei de vot la 16 ani, situația actuală a sistemului electoral, fraudele electorale și posibilitatea modificării și uniformizării legislației în domeniu.

Deputatul Daniel Florea a prezentat un mesaj din partea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

„Noul sistem electoral trebuie să asigure o stabilitate clară și reprezentativă pe regiuni, o eficientă în actul parlamentar. (…) Frauda electorală este foarte mică comparativ cu frauda morală de a nu merge la vot. Aproape 60% dintre oameni nu merg la vot. (…) Actuala lege electorală are o problemă”, a punctat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Critici la adresa sistemului electoral a adus și deputatul UNPR Eugen Nicolicea. Acesta a declarat că primarii nu ar trebui să se ocupe de listele electorale, întrucât sunt competitori.

„Au fost discuții la referendum cu privire la morții de pe liste. Eu am spus că în urma verificării nu va exista o mare diferență, pentru că morții din listă votează de obicei cum vrea primarul, verificările le făcea primarul, prin urmare, dacă votau cu el, nu știu de ce i-ar fi scos din listă”, a declarat deputatul UNPR.

Nevoia modificării legislației electorale a fost sesizată și de sociologul Mircea Kivu. Acesta a declarat că pentru alegerile prezidențiale și europarlamentare nu se mai pot opera modificări, din cauza deciziei Curții Constituționale care spune că nu se mai pot modifica legile cu un an înante de alegeri.

„La europarlamentare și prezidențiale vom merge cu aceleași legi proaste ca în prezent, dar suntem în întârziere deja și pentru 2016, pentru că anul viitor este an electoral și nimeni nu va discuta despre acest lucru. (…) Avem nevoie să începem cât mai repede să lucrăm la legea electorală”, a spus Mircea Kivu.

Acesta a amintit de Proiectul de Cod Electoral elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă care ar putea intra în discuția comisiilor parlamentare pentru a fi adoptat în timp util, astfel încât să se lucreze ulterior la sistemul electoral.

Autoritatea Electorală Permanentă își propune să încurajeze implicarea societății civile în procesul de elaborare a legislației care ține de dreptul de a alege și de a fi ales, prin organizarea de dezbateri și conferințe care să faciliteze crearea unui cadru potrivit pentru alegeri transparente și democratice.

Alte articole: