Comunicat de presă
Adaptarea activității de pregătire a proceselor electorale la cele mai înalte standarde internaționale



Comunicat de presă
Adaptarea activității de pregătire a proceselor electorale la cele mai înalte standarde internaționale


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a demarat un amplu proces de consultare a celor mai importante organisme internaționale în domeniul electoral în vederea aplicării celor mai înalte standarde și bune practici în materie electorală în organizarea și gestionarea celor patru tipuri de alegeri de anul viitor.

Promovarea și garantarea alegerilor libere și corecte este cheia activității Autorității Electorale Permanente, care își concentrează toate eforturile pentru pregătirea riguroasă a celui mai complex an electoral din istoria țării noastre. Organizarea alegerilor este un proces continuu de adaptare la cele mai înalte standarde și de consultare permanentă a organismelor internaționale, pentru implementarea celor mai avansate și evoluate bune practici în domeniul electoral. Toate aceste demersuri ale noastre au ca scop final consolidarea încrederii alegătorilor în procesele electorale și o prezență sporită la vot a alegătorilor”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

În acest sens, pentru pregătirea scrutinurilor de anul viitor, conducerea AEP a avut un schimb aplicat de informații cu membrii Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), în contextul Conferinței aniversare de 10 ani de la înființarea celei mai mari organizații neguvernamentale internaționale cu responsabilități în domeniul electoral.

În cadrul reuniunilor bilaterale cu omologi din organismele electorale din cadrul A-WEB, președintele Autorității Electorale Permanente a menționat importanța profesionalizării angajaților care gestionează procesele electorale și a dezvoltării competențelor acestora, dar și necesitatea promovării integrității, eticii și transparenței, respectiv întărirea capacității administrativ-instituționale pentru consolidarea credibilității și reputației în fața alegătorilor. Astfel, a fost propusă elaborarea unui cod de norme profesionale globale și a unor standarde profesionale pentru funcționarii electorali, ca obiectiv de o importanță majoră la care pot să contribuie atât membrii A-WEB, cât și toate instituțiile interesate de protejarea și consolidarea democrației.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu reprezentanții Comisiei Electorale Naționale din Coreea de Sud, care are o experiență importantă în materie de tehnologie electorală, conducerea Autorității Electorale Permanente a evocat Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precizând că, pentru AEP, 2024 este un an unic, cu provocări complexe, care pot fi depășite doar printr-o planificare și pregătire riguroasă a proceselor electorale. În plus, a subliniat importanța schimbului de experiență, a inovației pentru dezvoltarea de soluții în acord cu prevederile constituționale și necesitatea creării de bune practici care să poată fi împărtășite către comunitatea A-WEB.

Totodată, președintele AEP a invitat reprezentanții organismelor electorale din cadrul A-WEB la procesul de observare a alegerilor care vor avea loc anul viitor în România. De asemenea, a menționat că invitarea reprezentaților societății civile la consultări pe subiecte care privesc alegerile din anul 2024 și conectarea permanentă cu alegătorii și reprezentanții asociațiilor românilor din diaspora reprezintă o preocupare prioritară a AEP, în vederea promovării și garantării alegerilor libere și corecte.

 

 

Direcția comunicare

16.10.2023

undefined

Alte articole: