Tinerii vor să participe în număr mare la vot


Tinerii vor să participe în număr mare la vot


intern Tinerii din România sunt tot mai interesați să se implice în alegeri și consideră, într-o proporție covârșitoare, că în România procesele electorale sunt libere și corecte. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de Autoritatea Electorală Permanentă privind percepția tinerilor asupra subiectelor politice și electorale din România.

Cercetarea a fost realizată în perioada februarie-aprilie 2015, pe un eșantion de 1.114 tineri de ambele genuri, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, provenind din mediul rural și urban. Metoda de cercetare utilizată a fost cantitativă, iar instrumentul folosit pentru înregistrarea opiniilor respondenților a fost un chestionar cu întrebări închise. Datele au fost colectate prin efortul personalului filialelor teritoriale ale Autorității Electorale Permanente.

Din totalul celor chestionați, 73% afirmă că ar participa la vot dacă duminica viitoare ar fi alegeri, 12% spun că nu se prezintă la urne, iar 15% sunt nehotărâți. Intenția de vot în rândul tinerilor a cunoscut o evoluție pozitivă față de anul 2011, când un studiu AEP constata că nivelul acesteia era de 58%.

Tinerii intervievați consideră, în proporție de 95%, că în România alegerile sunt libere, în sensul că orice cetățean poate vota cu orice candidat dorește. Trei din patru respondenți apreciază că alegerile sunt corecte, rezultatul fiind decis de votul cetățenilor. Cât privește vârsta minimă la care ar trebui acordat dreptul de vot, tinerii se pronunță, în proporție de 78%, pentru menținerea actualului prag de 18 ani, 14% optează pentru creșterea acestuia la 20 sau 21 de ani, iar 5% spun că dreptul de vot ar trebui exercitat de la 16 ani.

Raportul de cercetare a testat și nivelul de cunoștințe al tinerilor în legătură cu teme esențiale pentru organizarea democratică a țării. La întrebarea ”Potrivit Constituției, care este durata mandatului Președintelui României?”, peste 85% dintre subiecți au dat răspunsul corect. În schimb, mai puțin de jumătate dintre aceștia au răspuns corect la întrebarea ”Potrivit Constituției, care este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării?”

Un fapt îmbucurător este și creșterea ponderii tinerilor care sunt familiarizați cu activitatea AEP, de la 25% în anul 2011, când au fost chestionați prima data pe această temă, la 40% în anul 2015. Studiul realizat de AEP în primăvara acestui an reprezintă o continuare și o completare a unei cercetări asemănătoare cu titlul „Interesul tinerilor pentru viaţa politică”, efectuată în primăvara anului 2011.

Autoritatea Electorală Permanentă își propune realizarea periodică a unor astfel de proiecte, foarte importante pentru îndeplinirea atribuțiilor legale pe care le are instituția în domeniul informării și instruirii electorale a cetățenilor. Din acest punct de vedere, tinerii și femeile reprezintă grupuri-țintă predilecte de cercetare, studiul de față fiind al treilea finalizat de Autoritatea Electorală Permanentă în ultimii patru ani.

Mai multe date privind cercetarea efectuată de AEP în rândul tinerilor găsiți aici.

Alte articole: