Organizarea referendumului în Federația Rusă 1 iulie 2020

Organizarea referendumului în Federația Rusă 1 iulie 2020

 

În perioada 25 iunie – 1 iulie 2020, în Rusia, a avut loc un referendum constituțional, inițial planificat pentru data de 22 aprilie a.c. și amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Printre alte amendamente reforma constituțională supusă referendumului îi asigură lui Vladimir Putin candidatura pentru încă două mandate, până în anul 2036.

Potrivit primelor estimări, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a declarat că aproximativ 80% din voturi au susținut modificarea constituției, în timp ce 21% dintre alegătorii care s-au prezentat la referendum au fost împotriva amendamentelor. Prezența la vot a fost de circa 65%, fiind așteptați la urne aproximativ 110 milioane de cetățeni.

În contextul restricțiilor epidemiologice actuale, programul  de votare a fost extins pe o  perioadă de o săptămână, data de votare oficială fiind cea de 1 iulie 2020. Din motive de siguranță, au fost luate multiple măsuri pentru limitarea expunerii la infecția cu virusul COVID-19: măști și mănuși de unică folosință, substanțe dezinfectante, instrumente de scris de unică folosință, covoare dezinfectante, toate puse la dispoziția alegătorilor, precum și delimitarea cu marcaje pentru păstrarea distanței fizice în cadrul secțiilor de votare.

Adunările publice sunt interzise în capitala Rusiei din cauza epidemiei de coronavirus, motiv care a condus la extinderea referendumului timp de o săptămână, astfel încât să fie evitată aglomerația în secțiile de votare.

Surse:

https://www.dw.com/en/russias-putin-wins-referendum-on-constitutional-reforms/a-54018337

https://www.bbc.com/news/world-europe-53255964

https://www.capital.ro/probleme-pentru-vladimir-putin-in-rusia-referendumul-pentru-extinderea-puterii-sabotat-din-interior.html

https://www.youtube.com/watch?v=K2RUn1YnqDA

Alte articole: