INFORMARE privind amânarea alegerilor prezidențiale din Polonia

INFORMARE privind amânarea alegerilor prezidențiale din Polonia

În Polonia, alegerile prezidențiale au fost amânate ca urmare a problemelor generate de virusul Covid-19.

Partidul aflat la conducere, Lege și Justiție (PiS), a încercat să organizeze alegerile prezidențiale la termen, în data de 10 mai 2020, în contextul restricțiilor impuse de pandemie. Deși coaliția aflată la guvernare a insistat până în ultimul moment să organizeze alegerile prezidențiale, după săptămâni întregi de critici cu privire la votul prin corespondență, scrutinul a fost în final amânat. Cu toate că ar fi reprezentat un avantaj pentru partidul aflat la conducere, alegerile nu s-ar fi putut desfășura în condiții normale, având în vedere faptul că în Polonia sunt încă restricții cu privire la circulația și adunările în spații publice.

Opoziția a solicitat guvernului să declare stare de urgență sau stare de dezastru natural. Ambele situații ar fi amânat automat alegerile, însă guvernul, controlat informal de liderul partidului PiS, Jarosław Kaczyński, a refuzat susținând că situația impusă de răspândirea coronavirusului nu ar fi justificat o astfel de decizie.

Într-o scrisoare comună publicată în presa poloneză, toţi foştii preşedinţi şi majoritatea foştilor premieri din Polonia au declarat că se opun organizării alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 10 mai, considerându-le un „pseudo-scrutin”.

 PiS a propus însă organizarea alegerilor prin corespondență, cu toate dificultățile organizării alegerilor în aceste condiții, într-un timp atât de scurt timp, un impediment pentru derularea scrutinului fiind reprezentat și de motive de natură legală. Potrivit constituției nu pot fi aduse modificări majore reglementărilor electorale cu mai puțin de 6 luni înainte de alegeri.

Ultimele sondaje de opinie arată că actualul președinte, Andrzej Duda, ar putea obține peste 50% din voturi încă din primul tur de scrutin. Doar un polonez din patru s-a declarat favorabil organizării scrutinului la termen.

Potrivit interpretării legislative făcute de Comisia Electorală, liderul Parlamentului polonez va trebui să anunțe, în maximum două săptămâni, o nouă dată a scrutinului, care să nu depășească 60 de zile de la anunț. Seimul, Camera inferioară a parlamentului bicameral polonez, a aprobat joi un proiect de lege care stabilește votul prin corespondență ca singurul mod posibil de a participa la alegerile prezidențiale din 2020 în Polonia.

Surse:

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/alegeri-fantoma-in-polonia-la-scrutinul-prezidential-de-duminica-nu-s-a-prezentat-niciun-alegator-1305311

https://www.economica.net/vicepremierul-poloniei-organizarea-alegerilor-prezidentiale-la-10-mai-este-dificila_183824.html

https://www.rfi.ro/politica-120922-alegerile-prezidentiale-polonia-amana

https://www.openpolitics.ro/cronica-alegerilor-esuate-din-polonia/

https://balkaninsight.com/2020/05/07/poland-postpones-presidential-election/

Alte articole: