Desfășurarea alegerilor locale din Franța în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19

Desfășurarea alegerilor locale din Franța în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19

În data de 28 iunie 2020 a avut loc cel de al doilea tur al alegerilor locale din Franța. Potrivit primelor estimări primarul Parisului, Anne Hidalgo, a obținut un nou mandat cu 50,2% din voturi, Rachida Dati 32%, iar fostul ministru al sănătăţii, Agnes Buzyn a primit 16% din voturi.

Rezultatele alegerilor au reprezentat un succes pentru ecologiști, principala forță de stânga, aceștia câștigând după primele estimări la Besançon, Poitiers, Lyon, Tours, Bordeaux, Strasbourg, Grenoble, Marsilia (unde Michéle Rubirola a obţinut 39,9% din voturi). Extrema dreaptă a câştigat la Perpignan, prin Louis Aliot de la Rassemblement national. Prim-ministrul Edouard Philippe a câștigat primăria din Le Havre cu 59% din voturi, în timp ce la Toulouse își continuă mandatul Jean-Luc Moudenc, ales cu 52% din voturi.

Rata de participare la vot a fost între 40% şi 41%, comparativ cu 62,1% în anul 2014, motivele prezenței reduse la vot fiind generate de pandemia de COVID-19.

Primul tur de scrutin s-a derulat în data de 15 martie, cu 48 de ore înainte de impunerea carantinei timp de două luni, înregistrând o rată de absenteism de peste 55% din electorat, context în care au fost aleși de atunci 30.000 de primari și membri ai consiliilor municipale.

În contextul pandemiei de COVID-19, campania electorală s-a desfășurat în condiții speciale întrucât candidații nu au putut organiza întâlniri publice ori distribui pliante publicitare și nici nu au putut merge din ușă în ușă pentru a-și promova candidatura. Astfel, în vederea pregătirii celui de al doilea tur de scrutin, candidații și-au desfășurat campania în mare parte în mediul online și telefonic, recurgând la această măsură din urmă pentru a convinge alegătorii să se prezinte la vot.  La scrutinul de duminică au fost așteptați aproape 16,5 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Deși epidemia de coronavirus urmează o curbă descendentă în Franța, regulile de distanțare socială sunt încă în vigoare. Alegerile s-au desfășurat cu respectarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19: distanțare fizică, purtarea mănușilor de protecție, secțiile de votare au fost dotate cu substanțe dezinfectante, alegătorilor le-a fost recomandat să folosească propriile instrumente de scris, atât alegătorii, cât și membrii biroului electoral au fost obligați să poarte măști faciale.

Ca modalitate de vot alternativ a fost posibil votul prin procură, în schimb votul prin corespondență și redactarea unei procuri online nu au fost permise. În vedere evitării unui nou absenteism a fost facilitat votul prin procură, poliția deplasându-se la azilele de bătrâni și la persoanele vulnerabile pentru a prelua documentele necesare.

Surse:

https://www.france24.com/en/20200628-liveblog-low-turnout-in-second-round-of-france-s-local-elections

https://www.rfi.ro/special-paris-122488-alegeri-municipale-franta-aproape-60-rata-de-absenteism-record-absolut

https://www.rfi.ro/special-paris-122461-turul-doi-al-localelor-din-franta-reguli-sanitare-stricte-la-vot-dupa-o

https://www.euronews.com/2020/06/28/explainer-how-do-france-s-local-elections-work-who-are-the-parties-and-where-are-the-key-b

https://moldova.europalibera.org/a/ecologi%C8%99tii-marii-c%C3%A2%C8%99tig%C4%83tori-ai-alegerilor-locale-din-fran%C8%9Ba/30696006.html

Alte articole: