Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii – conferință online

Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii – conferință online

 

 

O conferință online dedicată alegerilor în perioada pandemiei, cu o largă participare din partea Autorității Electorale Permanente (AEP), este organizată în data de 13.05.2020 de către organizația Expert Forum (EFOR) în parteneriat cu Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES).

Dezbaterea, având ca temă Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii, are loc în contextul în care pandemia COVID – 19 a afectat, în România, organizarea la termen a alegerilor locale, iar în numeroase țări a determinat fie amânarea proceselor electorale, fie organizarea acestora în condiții speciale de protecție.

Reuniunea își propune să identifice și să avanseze o listă de posibile soluții care pot ajuta autoritățile să organizeze alegerile locale pornind de la premisa că acestea ar trebui să aibă loc în acest an, dar să garanteze, din punct de vedere medical, siguranța tuturor celor implicați.

La reuniune participă specialiști din partea EFOR, IFES, a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa/Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Poștei Române și ai Institutului Național de Statistică, președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Dorin Cimil, precum și reprezentanți ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Austriei, Danemarcei, Suediei, Germaniei și Serbiei.

Din partea Autorității Electorale Permanente, vor participa la discuții președintele Constantin-Florin Mitulețu-Buică, vicepreședintele Zsombor Vajda, precum și coordonatorii următoarelor departamente: Departamentul Legislativ, Direcția generală pentru coordonarea sistemului informatic electoral național, Departamentul suport organizatoric electoral, Direcția generală logistică și resurse electorale, Departamentul cooperare internațională și relații publice și Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

Menționăm că tema alegerilor în perioada pandemiei a devenit preocuparea prioritară a tuturor organismelor de management electoral și a organizațiilor de profil din întreaga lume.

Reamintim că AEP a participat recent la o dezbatere similară pe această temă, organizată în data de 5 mai de Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), eveniment care a reunit 78 de experți şi oficiali electorali din 35 de țări.

 

Alte articole: