Alegeri prezidențiale 2014: Cum pot vota alegătorii…

Alegeri prezidențiale 2014: Cum pot vota alegătorii…

Alegeri prezidențiale 2014: Cum pot vota alegătorii cu dizabilități?   voteaza       România se pregătește de alegerea unui nou președinte, iar fiecare român are rolul lui în procesul electoral.

Alegătorii care din cauza unor probleme de sănătate întâmpină probleme în exercitarea acestui drept democratic trebuie să știe cum pot să voteze. Fiecare român are ceva de spus atunci când se iau decizii care afectează administrarea locală sau națională a comunității din care face parte.

 

Autoritatea Electorală Permanentă susține dreptul fiecărui român de a vota și depune eforturi pentru reducerea barierelor care îngreunează acest proces.

Iată câteva informații de care trebuie să ții cont dacă suferi de dizabilități sau cunoști pe cineva aflat în această situație:

Ce fac dacă nu pot semna în lista electorală? Dacă întâmpini probleme întemeiate care te împiedică să semnezi în lista electorală în ziua votării cere ajutorul președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta poate să facă o mențiune în listă, confirmată prin semnătura sa și a altui membru al biroului electoral.

Cine mă ajută să votez? Cere ajutorul președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta este cel care constată că un alegător nu poate să voteze singur și oferă alegătorului ocazia de a chema în cabina de vot un însoțitor care să-l ajute.

 

Atenție însă, însoțitorul nu poate fi unul dintre membrii biroului electoral al secției de votare, un candidat sau o persoană acreditată pentru alegeri. În orice altă situație, este interzisă prezența oricărei alte persoane în cabina de vot, în afara celei care votează!   Ce fac dacă nu pot să ajung la secția de votare? Dacă nu poți să ajungi la secția de votare din motive de boală sau invaliditate iată care sunt pașii necesari pentru ca tu să poți vota:

  • CEL MAI TÂRZIU ÎN PREZIUA VOTĂRII (1 noiembrie 2014) trebuie să depui la secția de votare o cerere scrisă;
  • Nu uita că alături de cerere trebuie atașate copiile actelor medicale sau ale altor acte oficiale care să ateste faptul că nu poți fi transportat;
  • Președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampila cu mențiunea „VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru ca tu să votezi.

Dar dacă sunt internat în spital? La fel ca în cazul precedent, alegătorii trebuie să transmită cererea de votare CEL MAI TÂRZIU ÎN PREZIUA VOTĂRII (1 noiembrie 2014). Secțiile de votare spre care poate fi trimisă cererea vor fi stabilite prin decizia biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz.

Rămâi conectat la platforma online a Autorității Electorale Permanente. Fii informat, ALEGE să fii un ALEGĂTOR deștept!

Alte articole: