A fost prezentat Raportul despre votul în străinătate, conceput de către The Diaspora Initiative, Diaspora Civică Berlin, DOR – The Romanian Diaspora și Rezist Zurich

A fost prezentat Raportul despre votul în străinătate, conceput de către The Diaspora Initiative, Diaspora Civică Berlin, DOR – The Romanian Diaspora și Rezist Zurich

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a participat, în data de 26 ianuarie a.c., la prezentarea Raportului despre votul în străinătate la alegerile parlamentare, conceput de către The Diaspora Initiative, Diaspora Civică Berlin, DOR – The Romanian Diaspora și Rezist Zurich.

Raportul analizează organizarea alegerilor parlamentare în străinătate, care au avut loc în zilele de 5 și 6 decembrie 2020, din perspectiva celor două modalități de exercitare a dreptului de vot – votul prin corespondență și votul la secție, precum și în ceea ce privește informarea alegătorilor în contextul pandemiei, atât din partea instituțiilor implicate în alegeri, cât și din partea societății civile.

Raportul reflectă pozitiv eforturile depuse de AEP în campania de informare a alegătorilor români aflați în străinătate cu privire la exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020, cu precădere în ceea ce privește demararea campaniei de informare la începutul perioadei de înregistrare pentru votul prin corespondență, precum și cu referință la consistența și vizibilitatea mesajelor transmise.

Totodată, raportul evidențiază efectul benefic al coordonării dintre AEP și MAE pe tema informării corecte și eficiente a alegătorilor români din străinătate, întrucât această cooperare a contribuit la vizibilitatea și coerența mesajului.

Organizațiile implicate în elaborarea raportului au salutat, totodată, deschiderea, receptivitatea și spiritul constructiv care au caracterizat relația dintre AEP și asociațiile civice din diaspora pe parcursul organizării alegerilor parlamentare.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, adresează mulțumiri organizațiilor care au participat la elaborarea raportului, apreciază recomandările făcute și salută implicarea activă a acestora în campania de informare a alegătorilor din străinătate. Oficialul AEP își manifestă în continuare deschiderea către un dialog deschis și constructiv în sensul îmbunătățirii ecosistemului electoral.

Raportul despre votul în străinătate la alegerile parlamentare, conceput de către The Diaspora Initiative, Diaspora Civică Berlin, DOR – The Romanian Diaspora și Rezist Zurich, va fi lansat public în data de 5 februarie.

Alte articole: