Mesajul președintelui AEP cu ocazia Zilei Internaționale a DemocrațieiMesajul președintelui AEP cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației


 

undefined

 

 

Alegerile libere, corecte, transparente și periodice, participarea activă a cetățenilor la viața publică și recunoașterea drepturilor fundamentale ale tuturor membrilor societății reprezintă pilonii de bază ai democrației.

Ziua Internațională a Democrației, marcată în data de 15 septembrie, ne oferă prilejul de a celebra drumul parcurs de România în ultimele trei decenii și de a ne reconfirma devotamentul față de valorile democratice.

Asigurarea transparenței și corectitudinii alegerilor, activitățile derulate cu profesionalism și eforturile constante de a îmbunătăți cadrul general de organizare și desfășurare a proceselor electorale în acord cu dorințele și așteptările legitime ale alegătorilor, demonstrează angajamentul Autorității Electorale Permanente de a proteja, respecta și promova procesele democratice.

Contribuția AEP la susținerea și dezvoltarea democrației nu se rezumă doar la palierul național, ci se extinde la nivel global prin apartenența instituției la organizații internaționale al căror vector comun sunt alegerile libere și corecte, prin participarea la misiuni de observare a alegerilor, precum și prin respectarea standardelor și principiilor internaționale în materie electoralӑ.

Trăim în prezent vremuri care ne îndeamnă să reflectăm cu privire la progresele făcute de umanitate în privința respectării și protejării drepturilor și libertăților cetățenilor, care au fost câștigate, în cele mai multe cazuri, cu mari sacrificii. Cu atât mai mult în acest context global anevoios, sper ca amintirea tuturor sacrificiilor făcute în numele progresului democrației să ne confere puterea necesară de a o proteja și de a contribui în fiecare zi la consolidarea acesteia.

 

La mulți ani tuturor democrațiilor din lume!

 

Constantin-Florin Mitulețu-Buică,

Președintele Autorității Electorale Permanente

Alte articole: