Informare de presă privind sesiunile de instruire a personalului cu atribuții de control al finanțării partidelor politice din cadrul direcțiilor județene ale AEPInformare de presă privind sesiunile de instruire a personalului cu atribuții de control al finanțării partidelor politice din cadrul direcțiilor județene ale AEP


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) continuă demersurile de perfecționare profesională a personalului propriu, prin desfășurarea, pe parcursul acestei săptămâni, a unor sesiuni de instruire în domeniul financiar-contabil susținute de specialiști ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pentru angajații cu atribuții de control din cadrul direcțiilor județene ale AEP.

Tematica abordată în programul de formare este cadrul contabil general cu aplicare specifică în domeniul finanțării partidelor politice, această sesiune de instruire fiind organizată în continuarea celei dedicate personalului Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, care s-a desfășurat în perioada 18 - 22 septembrie 2023.

Anul viitor va fi unul atipic în ceea ce privește activitatea AEP. Pe parcursul a mai puțin de șase luni, o să avem patru rânduri de alegeri, motiv pentru care am început din vreme pregătirile pentru acest an electoral complex. O componentă a acestei pregătiri este asigurarea unei interpretări unitare a prevederilor legale în materia obținerii veniturilor partidelor politice și a efectuării cheltuielilor. Dincolo de activitatea de control curentă a Autorității Electorale Permanente, desfășurarea celor patru rânduri de alegeri va include și verificarea veniturilor și cheltuielilor de campanie efectuate de către partide, formațiuni politice și candidați independenți. Sunt convins că specialiștii AEP cu atribuții de control vor acorda o atenție deosebită acestui curs care tratează aspecte esențiale ale activității pe care o desfășoară. Am încredere că, printr-un efort individual și colectiv, vom contribui la organizarea și desfășurarea alegerilor în cele mai bune condiții tehnice și la cel mai înalt grad de corectitudine, astfel încât încrederea cetățenilor în procesele electorale să fie consolidată”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă, în deschiderea evenimentului organizat astăzi, 2 octombrie 2023.

Totodată, conducerea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a apreciat colaborarea dintre CECCAR și AEP, menționând că acest exemplu de bune practici trebuie promovat și în alte domenii în care este necesară transparența operațiunilor economice-financiare.

Sesiunile de formare vor continua cu responsabilii financiari ai partidelor politice, precum și cu persoanele ce vor fi desemnate mandatari financiari, iar clarificările cu privire la activitatea financiar-contabilă a formațiunilor politice se vor reflecta în versiunea finală a Ghidului practic privind contabilitatea partidelor politice.

 

Direcția comunicare

02.10.2023

Alte articole: