Informare de presă – Întâlnire de lucru a AEP cu instituțiile implicate în organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024Informare de presă – Întâlnire de lucru a AEP cu instituțiile implicate în organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024


Conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) a avut vineri, 19 ianuarie 2024, o întâlnire de lucru cu reprezentanții principalelor instituții cu atribuții în desfășurarea proceselor electorale pentru a analiza stadiul organizării scrutinului pentru membrii din România în Parlamentul European și principalele acțiuni necesare pentru pregătirea alegerilor libere, corecte și în conformitate cu așteptările democratice ale cetățenilor.

Alegerile trebuie să fie organizate impecabil din punct de vedere tehnic. În general, în lume se observă o scădere a încrederii în autorități și, uneori, chiar corectitudinea proceselor electorale poate fi pusă sub semnul întrebării, fapt care poate avea un impact negativ asupra conceptului de democrație. În acest sens, avem o responsabilitate deosebită în consolidarea încrederii cetățenilor în corectitudinea modului de organizare și desfășurare a alegerilor și păstrarea echidistanței în raport cu toți competitorii electorali”, a afirmat președintele AEP, Toni Greblă, în deschiderea întâlnirii de lucru.

La ședință au participat principalii responsabili din instituțiile cu atribuții în desfășurarea proceselor electorale: doamna Aneta Matei, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doamna Lucreția Tănase, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, președintele Institutului Național de Statistică, domnul Tudorel Andrei, și directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, domnul general ing. Ionel-Sorin Bălan.

În cadrul ședinței au fost analizate aspecte relevante privind normele legislative specifice alegerilor pentru Parlamentul European, măsurile suplimentare necesare pentru buna desfășurare a acestui scrutin, dar și principalele responsabilități care revin fiecăreia dintre instituțiile publice implicate direct în organizarea proceselor electorale.


Direcția comunicare
19.01.2024

Alte articole: