Comunicat de presă referitor la prezentarea Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020Comunicat de presă referitor la prezentarea Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 17 martie 2021, a avut loc prezentarea publică a Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020.

Scopul videoconferinței a fost prezentarea activităților întreprinse de Autoritatea Electorală Permanentă în organizarea alegerilor parlamentare din anul 2020.  

La evenimentul desfășurat prin intermediul platformei Microsoft Teams au participat reprezentanți din partea instituțiilor publice centrale (MAI, INS, STS, MAE, Poșta Românӑ, ANI, CNSAS, CNA) reprezentanți ai partidelor politice parlamentare (USR, PSD, UDMR, PNL, PLUS, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale), membri ai societății civile (Expert Forum, Declic, IPP, Rezist Zürich, The Diaspora Initiative, DOR - Romanian Diaspora, Diaspora Civică Berlin), precum și reprezentanți ai mass-media.

De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți din partea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, cu care instituția a încheiat în anul 2019 un Memorandum de colaborare.

În deschiderea evenimentului domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a mulțumit tuturor persoanelor și autorităților implicate în organizarea în cele mai bune condiții a scrutinului din data de 6 decembrie 2020.

Oficialul AEP a declarat că, deși contextul desfășurării alegerilor în anul 2020 a fost unul dificil, datorită instituțiilor și persoanelor implicate, care au dat dovadă de competență și dedicare, scrutinul a putut fi organizat la termen, având în vedere faptul că la începutul anului 2020, ca urmare a declanșării pandemiei de COVID-19 se discuta amânarea celor două scrutine.

Din evaluarea realizată de către Autoritatea Electorală Permanentă la încheierea scrutinului din data de 6 decembrie 2020, s-a constatat că alegerile pentru Senat și Camera Deputaților s-au desfășurat într-un mod corect, liber, fără incidente și cu deplina respectare a regulilor sanitare, de distanțare fizică și socială.

La finalul prezentării publice, președintele AEP a declarat că sunt analizate pentru implementarea pe viitor și a altor metode și sisteme alternative de vot precum votul prin Internet, în acest sens fiind deja stabilite contacte cu organismele de management electoral omoloage din Franța și Olanda.

Pentru prezentarea Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 au luat cuvântul domnul Cristian-Alexandru Leahu, Şeful Departamentului legislație, contencios electoral, relația cu Parlamentul și Uniunea Europeană, domnul Ovidiu-Alexandru Oproaica, Directorul general al Departamentului informatizarea proceselor electorale, domnul Daniel Duțӑ, Directorul general al Departamentului logisticӑ electoralӑ, domnul Mircea Preoțescu, Şeful Departamentului coordonarea organismelor electorale, domnul Sorin-Gabriel Lazӑr, Şeful Departamentului cooperare internaționalӑ precum și doamna Adriana Ghițӑ, Director, Direcția prevenție și  monitorizare din cadrul Departamentul de control al finanțӑrii partidelor politice și a campaniilor electorale.

Prezentarea publică a Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 a putut fi vizionată inclusiv pe canalul oficial de YouTube al AEP, accesând linkul https://bit.ly/38OR8Yk.

 

 

 

 

Direcția comunicare

17.03.2021

Alte articole: