Comunicat de presă referitor la adresa AEP către MAE privind propunerile localităților din străinătate în care trebuie să fie înființate secții de votare la alegerile parlamentare din anul 2020Comunicat de presă referitor la adresa AEP către MAE privind propunerile localităților din străinătate în care trebuie să fie înființate secții de votare la alegerile parlamentare din anul 2020


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 25 septembrie 2020, a  comunicat Ministerului Afacerilor Externe localitățile din străinătate în care trebuie să fie înființate secții de votare și numărul secțiilor de votare, potrivit art. 23 alin. (3) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare.

Reamintim că prevederile art. 23 alin. (1) – (4) din Legea nr. 208/2015 stabilesc următoarele:

(1) În statele unde își au sediile misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României se organizează, de regulă, în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secțiilor consulare, dacă acestea funcționează în sedii diferite și institutelor culturale, una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care votează în străinătate.

(2) Cu acordul autorităților din țara respectivă pot fi organizate secții de votare și în alte locuri decât cele prevăzute de alin. (1).

(3) În afara secțiilor de votare prevăzute la alin. (1) și (2) pot fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare pentru localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători, conform art. 42 alin. (2).

(4) În termen de cel mult 5 zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 42 alin. (2), cel mai târziu la data de 25 septembrie 2020, Autoritatea Electorală Permanentă comunică Ministerului Afacerilor Externe localitățile din străinătate în care trebuie să fie înființate secții de votare potrivit alin. (3), precum și numărul acestora.

Precizăm că, până la data de 21 septembrie 2020, când a expirat termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul la secția de votare, s-au înscris cu această opțiune 3.939 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

În Anexa nr. 1 găsiți lista țărilor si a localităților unde se propune înființarea secțiilor de votare din străinătate pe baza cererilor de înregistrare ca alegător în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, potrivit art. 23 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Direcția comunicare  

25.09.2020

Alte articole: