Comunicat de presă privind stabilirea modelelor buletinelor de vot care vor fi folosite la alegerile pentru Senat şi Camera DeputaţilorComunicat de presă privind stabilirea modelelor buletinelor de vot care vor fi folosite la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor


Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 19 octombrie 2020, a adoptat Hotărârea nr. 17/2020 pentru aprobarea modelelor, a dimensiunilor şi a condiţiilor de tipărire ale buletinelor de vot care vor fi folosite pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Astfel, au fost stabilite: modelul buletinelor de vot care vor fi folosite în secțiile de votare, modelul buletinelor de vot prin corespondenţă, modul în care se imprimă patrulaterele conținând candidaturile, tipul și mărimea fonturilor utilizate, paginile care vor fi imprimate şi cele care vor rămâne albe, dimensiunile buletinelor de vot şi dimensiunea spaţiului grafic în care se va încadra semnul electoral.

Totodată, pentru asigurarea accesului egal la buletinul de vot, în acord cu prevederile art. 61 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, imprimarea patrulaterelor pe buletinele de vot va fi făcută începând cu prima pagină interioară.

În plus, ţinând cont de numărul diferit de candidaţi ce poate fi înscris în patrulatere, în funcţie de tipul competitorului electoral, dimensiunile patrulaterelor vor avea aceeaşi mărime raportat la tipul competitorului electoral.

Astfel, dimensiunea patrulaterelor în care se vor imprima candidaturile și numărul patrulaterelor de pe fiecare pagină vor fi stabilite de către biroul electoral de circumscripție, în funcție de numărul candidaturilor definitive, cu precizarea că formațiunile politice prevăzute la art. 61 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi încadrate pe primele două pagini interioare în cazul buletinelor de vot care vor fi folosite în secțiile de votare, respectiv pe prima pagină a buletinelor de vot prin corespondenţă.

Precizăm că, în data de 20 octombrie 2020, Biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării va stabili ordinea în care se tipăresc numele candidaților pe buletinele de vot aferente circumscripţiei în cauză, motiv pentru care hotărârea menţionată trebuie să intre în vigoare cel mai târziu la data de 19 octombrie 2020.

Alte articole: