Comunicat de presă privind procedura de acreditare la alegerile parlamentare din anul 2020Comunicat de presă privind procedura de acreditare la alegerile parlamentare din anul 2020


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020, eliberează acreditări asociațiilor, fundațiilor și instituțiilor mass-media interesate să desemneze observatori interni, precum și observatorilor internaționali și reprezentanților mass-media străine.

Acreditările vor fi eliberate în baza prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare și a Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 34/2016 privind procedura de acreditare, precum și pentru aprobarea modelelor documentelor de acreditare şi ale ecusoanelor persoanelor acreditate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, disponibile pe site-ul www.roaep.ro secțiunea LEGISLAȚIE ELECTORALĂ -Alegeri Parlamentare, la următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/

Asociația sau fundația interesată să desemneze observatori interni la acest scrutin trebuie să transmită la Autoritatea Electorală Permanentă o cerere însoțită de o copie a statutului și o copie a hotărârii judecătorești de înființare, din care să rezulte că asociația sau fundația desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului și este legal constituită cu cel puțin 6 luni înaintea datei alegerilor.

Pe baza documentului de acreditare emis de Autoritatea Electorală Permanentă, asociația sau fundația poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenență politică. Asociațiile şi fundațiile acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă au dreptul de a emite ecusoane pentru observatorii lor, iar aceștia pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare numai pe baza ecusonului, însoțit de actul de identitate.

Instituția mass-media interesată să desemneze observatori interni la acest scrutin trebuie să depună la Autoritatea Electorală Permanentă o cerere, însoțită de documente din care să rezulte faptul că instituția desfășoară activități în domeniul mass-media.

Pe baza documentului de acreditare emis de Autoritatea Electorală Permanentă, instituția mass-media poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenență politică. Instituțiile mass-media acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă au dreptul de a emite ecusoane pentru observatorii lor, iar aceștia pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare numai pe baza ecusonului, însoțit de actul de identitate.

Documentele pot fi transmise de asociații, fundații și instituțiile mass-media la numărul de fax +40 21 310 13 86, la adresa de e-mail acreditare@roaep.ro, prin poștă ori pot fi depuse la registratura Autorităţii Electorale Permanente, până cel mai târziu cu 15 zile înaintea datei alegerilor, respectiv până la data de 20 noiembrie 2020.

Autoritatea Electorală Permanentă acreditează, la cerere, observatorii internaționali și reprezentanţii instituţiilor mass-media străine.

Observatorii internaționali și reprezentanții instituțiilor mass-media străine pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, care este valabil și în copie, însoțit de actul de identitate.

Cererile pot fi transmise de observatorii internaționali și de reprezentanții instituțiilor mass-media străine la numărul de fax +40 21 310 13 86, la adresa de e-mail acreditare@roaep.ro, prin poștă ori pot fi depuse la registratura Autorităţii Electorale Permanente.

Acreditările se transmit solicitanţilor prin poştă, e-mail sau fax, conform solicitării acestora, ori pot fi predate persoanelor desemnate de aceştia.

Informații detaliate privind procedura de acreditare și formularele aferente sunt disponibile pe site-ul www.roaep.ro  secțiunea ALEGERI PARLAMENTARE 2020/ACREDITĂRI și pot fi accesate la următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/intrebari-si-raspunsuri-parlamentare-2020/

 

Direcția comunicare

16.11.2020

Alte articole: