Comunicat de presă privind participarea AEP la videoconferința cu tema ”Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii”, organizată de Expert Forum și Fundația Internațională pentru Sisteme ElectoraleComunicat de presă privind participarea AEP la videoconferința cu tema ”Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii”, organizată de Expert Forum și Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale
   

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) participă astăzi, 13 mai 2020, la conferința cu tema Alegerile locale în pandemie. Câteva scenarii, organizată în sistem online de organizația Expert Forum (EFOR) în parteneriat cu Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES).

Evenimenul are loc în contextul în care pandemia COVID – 19 a afectat, în România, organizarea la termen a alegerilor locale, iar în numeroase țări a determinat fie amânarea proceselor electorale, fie organizarea acestora în condiții speciale de protecție.

Dezbaterea își propune să identifice și să avanseze o listă de posibile soluții care pot ajuta autoritățile să organizeze alegerile locale pornind de la premisa că acestea ar trebui să aibă loc în acest an, dar să garanteze, din punct de vedere medical, siguranța tuturor celor implicați.

La reuniune participă specialiști din partea EFOR, IFES, a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa/Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Poștei Române și ai Institutului Național de Statistică, președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Dorin Cimil, precum și reprezentanți ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Austriei, Danemarcei, Suediei, Germaniei și Serbiei.

Din partea Autorității Electorale Permanente, vor participa la discuții președintele Constantin-Florin Mitulețu-Buică, vicepreședintele Zsombor Vajda, precum și coordonatorii următoarelor departamente: Departamentul Legislativ, Direcția generală pentru coordonarea sistemului informatic electoral național, Departamentul suport organizatoric electoral, Direcția general logistică și resurse electorale, Departamentul cooperare internațională și relații publice și Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

Menționăm că tema alegerilor în perioada pandemiei a devenit preocuparea prioritară a tuturor organismelor de management electoral și a organizațiilor de profil din întreaga lume.

Reamintim că AEP a participat recent la o dezbatere similară pe această temă, organizată în data de 5 mai de Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), eveniment care a reunit 78 de experți şi oficiali electorali din 35 de țări.

 

Direcția comunicare

 

13.05.2020

   
Alte articole: