Comunicat de presă privind numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral

Comunicat de presă privind numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral

 

Numărul total de alegători înscriși în Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26.05.2019, ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

Din totalul de alegători înscriși în Registrul electoral, exceptându-i pe cei cu drepturile de vot radiate, un număr de 700.843 de cetățeni români cu drept de vot au domiciliul sau reședința în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Numărul total de alegători români înscriși în listele electorale permanente (persoane care au domiciliul sau reședința în România) este 18.267.997 de persoane.

Situația privind cetățenii cu drept de vot la alegerea membrilor din România în Parlamentul European:

În urma comunicărilor primite din partea instituțiilor cu atribuții similare ale statelor membre UE privind cetățenii români care s-au înscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate în Registrul Electoral 454 de persoane. Dintre acestea, 379 se aflau pe listele electorale permanente, având domiciliul sau reședința în țară și au fost radiate de pe listele aferente scrutinului europarlamentar, iar 75 se regăsesc în evidența cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Toate cele 454 de persoane vor apărea în evidența dedicată din Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și prevenire a votului ilegal (SIMPV) pentru alegerile europarlamentare și au fost transmise către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.

Mai  menționăm că în listele electorale speciale s-au înscris 114 cetățeni comunitari care și-au exprimat dorința de a vota pentru reprezentanții din România în Parlamentul European.

După efectuarea tuturor actualizărilor, listele electorale pentru alegerile europarlamentare se prezintă astfel:

  • Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane;
  • Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale speciale (LES) este 114 persoane;

Numărul total de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.

Situația privind cetățenii cu drept de vot la Referendumul național:

La generarea listelor electorale permanente pentru referendumul național consultativ, convocat de președintele României, nu au fost radiați din liste cei 379 de cetățeni români care s-au înscris pe listele de votare ale altor state pentru a vota reprezentanții acestora în Parlamentul European. Precizăm, de asemenea, că nu există posibilitatea ca un cetățean comunitar să voteze la acest scrutin.

Prin urmare, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane.

Pe lângă aceștia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin.

 

  • Anexa nr. 1 cuprinde numărul de alegători înscriși în listele electorale permanente (LEP) pentru alegerile europarlamentare, defalcat pe secții de votare.
  • Anexa nr. 2 cuprinde numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) pentru referendumul național, defalcat pe  secții de votare.
  • Anexa nr. 3 cuprinde numărul de alegători români cu domiciliul în străinătate, posesori de pașaport CRDS, structurat pe țări, cu precizarea că în acest număr sunt incluși și cei 75 de alegători români care s-au înscris pe listele electorale ale altor state din Uniunea Europeană pentru a vota membrii acestora în Parlamentul European.

 

 

Direcția Comunicare și relații externe

25.05.2019

Alte articole: