Comunicat de presă privind întâlnirea Autorității Electorale Permanente cu delegația OSCE/ODIHR referitoare la Misiunea de Evaluare a pregătirii alegerilor pentru Președintele României și pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024Comunicat de presă privind întâlnirea Autorității Electorale Permanente cu delegația OSCE/ODIHR referitoare la Misiunea de Evaluare a pregătirii alegerilor pentru Președintele României și pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024


Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), domnul Toni Greblă, a avut astăzi, 16 aprilie 2024, o întrevedere cu reprezentanții OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa) care efectuează, în perioada 15-19 aprilie 2024, o Misiune de Evaluare a organizării alegerilor pentru Președintele României și pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.

Misiunea de Evaluare se desfășoară la inițiativa Primului Ministru al României, care a aprobat, în luna noiembrie 2023, prin memorandum, invitarea OSCE/ODIHR la observarea tuturor proceselor electorale din anul 2024 din România.

Observarea alegerilor de către OSCE/ODIHR este o practică uzuală la nivel internaţional, care vizează asigurarea transparenţei procesului electoral şi validarea bunei funcționări a mecanismelor instituţionale implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor.

La întâlnirea care s-a desfășurat la sediul Autorității din București, au participat, din partea OSCE/ODIHR, șefa Misiunii, Keara Castaldo, expert electoral superior și Kakha Inaishvili, expert electoral și noul referent pentru România, iar din partea AEP au participat șefii principalelor compartimente de specialitate implicate în organizarea alegerilor.

“Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat demersurile și activitățile inițiate încă de anul trecut în vederea pregătirii riguroase a proceselor electorale din acest an. După începerea perioadei electorale pentru fiecare tip de scrutin, toate demersurile întreprinse de AEP vizează respectarea, cu strictețe, a calendarului electoral aprobat de Guvernul României. Obiectivul principal al Autorității constă în derularea optimă a tuturor activităților organizatorice, în așa fel încât alegerile să se desfășoare în cele mai bune condiții, cu respectarea principiilor democratice și a celor mai înalte standarde europene și internaționale în materie. În acest sens, participarea observatorilor internaționali la monitorizarea alegerilor este un exercițiu binevenit, menit să asigure transparența procesului electoral și să confirme respectarea libertăților fundamentale și a principiilor pluralismului politic, egalității și universalității”, a declarat președintele AEP, domnul Toni Greblă, în debutul întrevederii.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții AEP au prezentat modul de organizare al celor două tipuri de scrutinuri și au oferit informații cu privire la diverse aspecte referitoare la desfășurarea proceselor electorale atât pe teritoriul României, cât și în afara țării. Totodată, reprezentanții AEP au răspuns la întrebările adresate de experții OSCE/ODIHR, subliniind angajamentul însușit de AEP de a continua îmbunătățirea sistemului electoral în acord cu valorile, misiunea și viziunea asumate.

Ținând cont de calendarul electoral din statele participante la OSCE, organizația va stabili un program al misiunilor de observare a proceselor electorale, nu doar în România, ci și în celelalte țări participante la OSCE.

Direcția comunicare
16.04.2024


Alte articole: