Comunicat de presă privind înregistrarea mandatarilor financiari la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020Comunicat de presă privind înregistrarea mandatarilor financiari la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020
 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că în data de 28 august 2020, ora 14:30, expiră termenul pentru înregistrarea mandatarilor financiari de către fiecare partid politic, alianță politică și organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020, individual sau într-o alianță electorală, precum și de către fiecare candidat independent.

AEP readuce în atenția competitorilor electorali această obligație în contextul în care, în data de 24 august 2020, au rămas definitive candidaturile și mai sunt doar trei zile în care se mai pot înregistra mandatarii financiari.

Reamintim că, potrivit legislației electorale în vigoare (Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 10/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, cu modificările ulterioare şi Hotărârea AEP nr. 4/2020 privind aprobarea Ghidului finanțării campaniei electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020), fiecare partid politic, alianță politică și organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020, individual sau într-o alianță electorală, precum și fiecare candidat independent au obligația de a-și desemna un mandatar financiar coordonator la nivel central, respectiv câte un mandatar financiar la nivelul fiecărui județ, sector al municipiului București și la nivelul municipiului București.

În cazul în care partidul politic, alianța politică, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale sau candidatul independent, după caz, participă la alegeri doar într-o unitate administrativ-teritorială, desemnează un singur mandatar financiar, care va avea calitatea de mandatar financiar coordonator. Candidatul independent va desemna un singur mandatar financiar, care va avea calitatea de mandatar financiar coordonator.

Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020, aprobat prin Hotărârea AEP nr. 4/20202, poate fi consultat pe site-ul www.roaep.ro accesând următorul link:

https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2020/08/Hot%20AEP%20nr.%204-2020.pdf

Precizăm că înregistrarea mandatarului financiar coordonator are o importanță majoră în asigurarea transparenței operațiunilor financiare derulate de către competitorii electorali, evidențiată prin deschiderea contului bancar de campanie prin care se desfășoară toată activitatea finanțată în campania electorală, prin depunerea Raportului de venituri și cheltuieli electorale (raport necesar validării mandatului/mandatelor) și prin depunerea tuturor cererilor și documentelor justificative în scopul obținerii rambursării sumelor cheltuite.

Direcția comunicare 25.08.2020

Alte articole: