Comunicat de presă Mesajul președintelui AEP cu prilejul Zilei Internaționale a DemocrațieiComunicat de presă Mesajul președintelui AEP cu prilejul Zilei Internaționale a Democrației

undefined

Votul universal și libertatea de a participa, astfel, în mod direct, la organizarea și progresul societății, respectarea drepturilor omului și libera exprimare, pacea și stabilitatea, reprezintă fundamentele democrației.

Dincolo de omagierea democrației în fiecare an în data de 15 septembrie, reper stabilit de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, democrația trebuie protejată, respectată, promovată și celebrată în fiecare zi. În această direcție precisă se îndreaptă eforturile Autorității Electorale Permanente, iar dovada acestui angajament o reprezintă intensificarea demersurilor de creștere a gradului de transparență, deschiderea constantă către dialog, eficiența și profesionalismul demonstrate în toate activitățile întreprinse, intensificarea cooperării internaționale în domeniul electoral, îmbunătățirea cadrului legislativ și implementarea noilor instrumente tehnologice. Toate aceste demersuri au ca vector comun organizarea alegerilor libere, corecte, incluzive, transparente și periodice, care să răspundă așteptărilor legitime ale alegătorilor.

Pandemia de Covid-19 a stimulat identificarea soluțiilor sustenabile și inovatoare în vederea respectării valorilor democratice în vremuri atipice și provocatoare. Menținerea echilibrului între respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și protejarea binelui individual și colectiv ne reamintește, o dată în plus, valoarea democrației, precum și nevoia de a contribui în permanență la consolidarea acesteia, astfel încât progresele făcute de societate să fie durabile.

 

La mulți ani prosperi tuturor democrațiilor din lume!

 

Constantin-Florin Mitulețu-Buică,

Președintele Autorității Electorale Permanente

Alte articole: