Comunicat de presă Comunicat de presă privind organizarea, la Bruxelles și Haga, a unor sesiuni de informare a alegătorilor români din străinătate pe tema proceselor electorale din anul 2024Comunicat de presă Comunicat de presă privind organizarea, la Bruxelles și Haga, a unor sesiuni de informare a alegătorilor români din străinătate pe tema proceselor electorale din anul 2024


Campania de informare a alegătorilor români din străinătate pe tema proceselor electorale din anul 2024 a continuat în această săptămână cu două sesiuni de conștientizare organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la Bruxelles (19 septembrie) și Haga (21 septembrie).

Cele două sesiuni de informare, organizate cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Ambasadei României din Regatul Belgiei și al Ambasadei României din Regatul Țărilor de Jos, s-au desfășurat în concordanță cu misiunea constituțională a Autorității Electorale Permanente și fac parte din activitățile implementate de AEP în cadrul proiectului “DIGI-EMB – Digitalizare pentru creșterea nivelului transparenței, eticii și integrității activităților de management electoral și finanțare a partidelor politice și a campaniilor eletorale”.

Sesiunile de informare pe tema proceselor electorale viitoare au fost susținute de specialiști ai AEP și s-au bucurat de un interes ridicat din partea participanților, respectiv membri ai comunităților de români din Bruxelles și Haga.

Aceste activități continuă demersurile demarate de AEP pentru pregătirea riguroasă și din timp a alegerilor din anul 2024 și sunt menite să sprijine formarea unei culturi civice de prevenire a fenomenului corupției în sistemul electoral și să contribuie la sporirea încrederii în integritatea proceselor electorale.

Campania Autorității Electorale Permanente privind informarea corectă a alegătorilor despre procesul electoral din anul 2024 continuă cu sprijinul specialiștilor Ministerului Afacerilor Externe și al misiunilor diplomatice, cărora le mulțumim pentru susținerea inițiativei noastre. Participarea ridicată la sesiunile de informare de la Bruxelles și Haga ne arată că alegătorii români doresc să își cunoască foarte bine atât drepturile electorale, dar și responsabilitățile care decurg din respectarea regulilor de organizare și desfășurare a alegerilor libere și corecte. Dorim să îi asigurăm pe toți alegătorii, din țară și din străinătate, că Autoritatea Electorală Permanentă și instituțiile partenere vor continua demersurile pentru organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor de anul viitor și garantează desfășurarea unor alegeri corecte și transparente”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

Campania de conștientizare a alegătorilor români din străinătate va continua în perioada următoare și va include sesiuni de informare organizate de AEP la Chișinău  (27 septembrie 2023), Madrid (3 octombrie 2023), Copenhaga (17 octombrie 2023), Stockholm (19 octombrie 2023), Lisabona (27 octombrie 2023), Berlin (31 octombrie 2023), Viena (2 noiembrie 2023) și Dublin (14 noiembrie 2023).

Autoritatea Electorală Permanentă implementează, în calitate de beneficiar, proiectul “DIGI-EMB – Digitalizare pentru creșterea nivelului transparenței, eticii și integrității activităților de management electoral și finanțare a partidelor politice și a campaniilor eletorale”, finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Sesiunile de informare asigură implementarea de către AEP a Măsurii 2.4. din Strategia națională Anticorupție 2021-2025, sprijinind formarea unei culturi civice de confruntare a fenomenului corupției „mici” în sistemul electoral.

 

Direcția comunicare

22.09.2023

undefined undefined

Alte articole: