Comunicat de presă Autoritatea Electorală Permanentă a realizat și publicat Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilorComunicat de presă Autoritatea Electorală Permanentă a realizat și publicat Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor


În contextul începerii perioadei electorale pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a elaborat și a publicat Ghidul de prevenire si combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.

Materialul prezintă, într-un limbaj accesibil, elementele care compun acțiunile de dezinformare și oferă un set de instrumente pentru înțelegerea caracteristicilor conținutului dăunător și pentru dezvoltarea abilităților de identificare și analiză a informațiilor false, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pe care aceste fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral. Ghidul oferă, totodată, o serie de recomandări adresate jurnaliștilor, creatorilor de conținut și competitorilor electorali, care vizează promovarea unui climat de etică în mediul informațional în contextul desfășurării perioadei electorale.

Documentul este fundamentat atât pe recomandările Uniunii Europene, dintre care amintim Recomandarea (UE) 2023/2829 Comisiei Europene din 12 decembrie 2023 referitoare la procese electorale incluzive și reziliente în Uniune și la consolidarea caracterului european și a desfășurării eficiente a alegerilor pentru Parlamentul European, cât și pe îndrumările literaturii de specialitate.

“Fenomenele din sfera dezinformării pot influența participarea la vot și opțiunile alegătorilor, prin urmare constituie pericole reale la adresa democrației. Mediul informațional devine, pe zi ce trece, tot mai greu de navigat din cauza aglomerării de date și informații, fapt ce îngreunează distincția dintre adevăr și fals. Prin acest demers ne propunem să contribuim la stabilirea unui climat de încredere și integritate în organizarea și desfășurarea alegerilor din anul 2024 și să le oferim alegătorilor instrumente concrete prin care să poată obține o imagine corectă asupra procesului electoral”, a afirmat președintele AEP, Toni Greblă.

Ghidul de prevenire si combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor este disponibil pe pagina web a AEP www.roaep.ro și poate fi accesat la următorul link https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2024/03/GHID_GLFN_FINAL.pdf


Direcția comunicare

14.03.2024

Alte articole: