Comunicat de presӑ privind preluarea președinției Asociației Oficialilor Electorali din Europa de către Autoritatea Electorală PermanentăComunicat de presӑ privind preluarea președinției Asociației Oficialilor Electorali din Europa de către Autoritatea Electorală Permanentă


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice că va prelua, în anul 2021, președinția Asociației Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO), pentru un mandat de un an.

            Reamintim că Autoritatea Electorală Permanentă a deținut președinția ACEEEO în perioadele 2007 – 2008 și 2013 - 2014, a făcut parte din forul de conducere executiv în perioada 2013 - 2016 și a redevenit membru în Comitetul Executiv al Asociației, pentru un mandat de trei ani, în data de 24 septembrie 2019.

            Președinția ACEEEO va fi preluată de către președintele AEP în cadrul celei de-a 30-a Conferințe Anuale a Asociației, care va fi găzduită de Autoritate, la București, în luna septembrie. Tot în acest context, se va desfășura și Adunarea Generală a ACEEEO. Evenimentul are o conotație specială, dată fiind aniversarea a 30 de ani de existență a prestigioasei organizații.

            Tema conferinței, precum și coordonatele principale ale organizării celei de-a 30-a Conferințe Anuale a Asociației, vor fi discutate în cadrul Comitetului Executiv al ACEEEO, care va avea loc în data de 25 martie 2021.

            Menționăm că președinția ACEEEO este deținută, în prezent, de către Comisia Electorală Centrală a Georgiei.  

            ACEEEO este o asociație regională înființată în 1991 și cuprinde 25 de state din Uniunea Europeană, Europa Centrală și de Est. AEP este membru de drept al ACEEEO din anul 2004, participând astfel în 2005 la prima conferință anuală a organizației.

            Asociația promovează instituționalizarea și profesionalizarea procedurilor democratice în regiune și organizează conferințe anuale care dezbat subiecte precum transparența actului electoral, reflectarea alegerilor în presă, reforma finanțării campaniilor electorale și participarea cetățenilor la procesul electoral. ACEEEO oferă asistență și expertiză electorală atât membrilor săi, cât și altor state, organizează seminarii, ateliere de lucru și monitorizează alegerile.

            Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, adresează mulțumiri celor 24 de state membre ale Asociației pentru încrederea oferită instituției în vederea preluării conducerii ACEEEO,  după 7 ani de la ultima președinție, decizie care reprezintă un gest semnificativ de recunoaștere a bunelor practici și a reușitelor AEP în contextul organizării cu succes a patru procese electorale în ultimii doi ani.

 

 

Direcția comunicare

22.02.2021

Alte articole: