Ce reprezint─â Corpul exper╚Ťilor electorali?
 

Prin corpul exper╚Ťilor electorali se ├«n╚Ťelege eviden╚Ťa permanent─â a persoanelor care pot deveni pre╚Öedin╚Ťi ai birourilor electorale ale sec╚Ťiilor de votare din ╚Ťar─â sau loc╚Ťiitori ai acestora, ├«nfiin╚Ťat─â, gestionat─â ╚Öi actualizat─â de c─âtre Autoritatea Electoral─â Permanent─â[1].

Autoritatea Electoral─â Permanent─â gestioneaz─â corpul exper╚Ťilor electorali, care cuprinde urm─âtoarele date de identificare ale persoanelor ├«nscrise: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, re╚Öedin╚Ťa, ocupa╚Ťia, profesia, telefonul ╚Öi adresa de e-mail[2].

┬á  
Cine poate fi expert electoral[3]?
 

Poate fi admis─â ├«n corpul exper╚Ťilor electorali, prin decizie a Autorit─â╚Ťii Electorale Permanente, persoana care ├«ndepline╚Öte urm─âtoarele condi╚Ťii:

a) are cet─â╚Ťenia rom├ón─â;

b) cunoaște limba română, scris și vorbit;

c) are drept de vot;

d) are o stare de s─ân─âtate corespunz─âtoare ├«ndeplinirii func╚Ťiei;

e) nu face parte dintr-un partid politic;

f) a absolvit studii universitare de licen╚Ť─â ├«n domeniul ╚Ötiin╚Ťelor juridice sau ├«n alte domenii;

g) nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

   
Cum se face admiterea ├«n Corpul exper╚Ťilor electorali[4]?
 

Admiterea ├«n corpul exper╚Ťilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electoral─â Permanent─â pentru activitatea anterioar─â ca pre╚Öedinte al biroului electoral al sec╚Ťiei de votare sau de loc╚Ťiitor al acestuia, precum ╚Öi pe baz─â de examen.

   
Admiterea pe baz─â de aviz favorabil [5]
 

Autoritatea Electoral─â Permanent─â acord─â aviz favorabil persoanei care a exercitat func╚Ťia de pre╚Öedinte al biroului electoral al sec╚Ťiei de votare sau de loc╚Ťiitor al acestuia la cel pu╚Ťin un scrutin ╚Öi care:

a) ├«ndepline╚Öte condi╚Ťiile prev─âzute mai sus;

b) a depus ├«n scris, la primari sau prefec╚Ťi, ori la Autoritatea Electoral─â Permanent─â, ├«n scris sau ├«n format electronic, p├ón─â cel mai t├órziu cu 45 de zile ├«naintea datei alegerilor, o cerere scris─â, datat─â ╚Öi semnat─â, con╚Ťin├ónd numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, re╚Öedin╚Ťa, ocupa╚Ťia, profesia, telefonul ╚Öi adresa de e-mail, ├«nso╚Ťit─â de o declara╚Ťie privind ├«ndeplinirea condi╚Ťiilor prev─âzute la alin. (1);

c) nu a s─âv├ór╚Öit contraven╚Ťii ├«n leg─âtur─â cu alegerile sau cu un referendum;

d) nu a s─âv├ór╚Öit erori ├«n opera╚Ťiunile de consemnare a rezultatelor vot─ârii ├«n procesele-verbale;

e) nu a fost exclus─â din corpul exper╚Ťilor electorali;

f) nu s-a retras din corpul exper╚Ťilor electorali.

 

 

 

Admiterea pe baz─â de examen[6]
 

La examenul pentru admiterea ├«n corpul exper╚Ťilor electorali poate participa orice persoan─â care ├«ndepline╚Öte condi╚Ťiile men╚Ťionate mai sus┬á╚Öi care nu a fost exclus─â din corpul exper╚Ťilor electorali, sub condi╚Ťia ca excluderea s─â fi avut loc cu mai mult de 6 luni ├«naintea examenului.

Pot participa la examenul pentru admiterea ├«n corpul exper╚Ťilor electorali persoanele care declar─â ├«n scris c─â ├«ndeplinesc condi╚Ťiile┬á╚Öi care solicit─â Autorit─â╚Ťii Electorale Permanente, printr-o cerere scris─â, datat─â ╚Öi semnat─â, con╚Ťin├ónd numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, re╚Öedin╚Ťa, ocupa╚Ťia, profesia, telefonul ╚Öi adresa de e-mail, admiterea ├«n corpul exper╚Ťilor electorali pe baz─â de examen.

 
Cum se realizeaz─â suspendarea din Corpul exper╚Ťilor electorali[7]?
 

├Än cazul ├«n care un expert electoral nu poate ├«ndeplini func╚Ťia de pre╚Öedinte al unui birou electoral al unei sec╚Ťii de votare sau func╚Ťia de loc╚Ťiitor al acestuia cu ocazia unor alegeri este obligat s─â solicite ├«n scris Autorit─â╚Ťii Electorale Permanente suspendarea din corpul exper╚Ťilor electorali, pe durata acestora, cel mai t├órziu cu 30 de zile ├«naintea zilei alegerilor.

┬á  
Cum se realizeaz─â retragerea din Corpul exper╚Ťilor electorali[8]?
 

Retragerea din corpul exper╚Ťilor electorali se realizeaz─â pe baz─â de cerere formulat─â ├«n scris ├«n cel mult 5 zile de la data ├«nceperii perioadei electorale.

 
Cum se realizeaz─â excluderea din Corpul exper╚Ťilor electorali[9]?
 

Excluderea din corpul exper╚Ťilor electorali se realizeaz─â de c─âtre Autoritatea Electoral─â Permanent─â ├«n cazul s─âv├ór╚Öirii de contraven╚Ťii privind alegerile sau referendumurile.

   
Rezultatele admiterii ├«n Corpul exper╚Ťilor electorali[10]
 

Autoritatea Electoral─â Permanent─â aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â public─â, prin afi╚Öare pe site-ul propriu, urm─âtoarele date de identificare ale persoanelor ├«nscrise ├«n corpul exper╚Ťilor electorali:

a) numele;

b) prenumele;

c) ini╚Ťiala tat─âlui;

d) domiciliul – se ├«nscriu numai jude╚Ťul ╚Öi localitatea sau municipiul Bucure╚Öti ╚Öi sectorul, dup─â caz.

 

 

[1] art. 118 alin. (3) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului ╚Öi a Camerei Deputa╚Ťilor, precum ╚Öi pentru organizarea ╚Öi func╚Ťionarea Autorit─â╚Ťii Electorale Permanente, cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare

[2] art. 16 alin. (13) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[3] art. 16 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[4] art. 16 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[5] art. 16 alin. (4) și (5) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[6] art. 16 alin. (6) și (7) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[7] art. 16 alin. (12) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[8] art. 16 alin. (11) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[9] art. 16 alin. (9) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare

[10] art. 16 alin. (14) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare