Prezidențiale 2014: rolul și atribuțiile AEP


Prezidențiale 2014: rolul și atribuțiile AEP


Potrivit Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, rolul și atribuțiile Autorității Electorale Permanente la alegerile prezidențiale sunt următoarele:  

  • Asigură, împreună cu prefecţii, instruirea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora;
  • Avizează propunerile de persoane pentru funcţiile de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare şi de locţiitor al acestuia, din punctul de vedere al activităţii anterioare ca membri ai birourilor electorale, dacă este cazul.
  • Comunică Biroului Electoral Central numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor;
  • Eliberează, pentru organizațiile neguvernamentale care doresc să aibă observatori interni la alegerile prezidențiale, adeverințe privind îndeplinirea condițiilor legale;
  • Eliberează, pentru instituțiile mass-media din România care vor să aibă reprezentanți interni la alegerile prezidențiale, adeverințe care atestă că acestea desfăşoară activităţi în domeniul mass-media;
  • Acreditează observatorii externi şi reprezentanţii externi ai mass-media, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, pentru toate birourile electorale;
  • După validarea rezultatelor alegerilor, verifică copiile de pe listele electorale permanente şi tabelele utilizate în cadrul secţiilor de votare, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelaşi tur de scrutin (la sesizarea formațiunilor politice sau a candidaților independenți care participă la alegeri). Termenul de verificare a listelor electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. În situaţia în care Autoritatea Electorală Permanentă descoperă indicii privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art. 387 din Codul penal, sesizează organele de urmărire penală competente.
  • Asigură arhivarea electronică a copiilor de pe listele electorale permanente, a tabelelor utilizate în cadrul secţiilor de votare, precum şi a declaraţiilor pe propria răspundere prevăzute de art. 44 alin. (4) şi (5)
  • Stabileşte modelul cererii de înregistrare a candidaturii, modelul cererii de renunţare la candidatură şi modelul declaraţiei de acceptare a candidaturii.
  • Achiziţionează aplicaţiile şi/sau serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru Preşedintele României, în condiţiile legii.
  • Asigură personalul tehnic auxiliar necesar activității Biroului Electoral Central, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Naţional de Statistică şi orice altă autoritate publică desemnată.
  • Asigură personalul tehnic auxiliar necesar biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și cu sprijinul Institutului Naţional de Statistică şi al oricărei alte autorităţi publice desemnate.
  • Asigură arhivarea electronică a documentelor primite de la Biroul Electoral Central, apoi predă spre topire materialele şi documentele primite de la Biroul Electoral Central operatorilor economici specializaţi.

Autoritatea Electorală Permanentă este instituția abilitată prin lege să organizeze și să gestioneze alegerile și referendumurile.       Direcția comunicare și relații externe 23.09.2014

Alte articole: