Încrederea alegătorilor, condiție a succesului folosirii noilor tehnologii în alegeri

Încrederea alegătorilor, condiție a succesului folosirii noilor tehnologii în alegeri

st

Trăim într-o eră a progresului științific.

Ceea ce astăzi este nou, mâine devine istorie.

Ana Maria Pătru, președintele AEP

 

 

Folosirea noilor tehnologii în alegeri este inevitabilă, cu efecte benefice atât pentru alegători, cât și pentru organismele de management electoral, dar nu garantează automat creșterea ratei de participare la vot. Este nevoie ca alegătorii să aibă încredere în aceste tehnologii, în corectitudinea achiziționării lor și în funcționarea lor corectă și verificabilă. Aceasta a fost una dintre concluziile primei zile a dezbaterilor din cadrul celei de-a 13-a Conferințe Europene a Organismelor de Management Electoral, organizată de Comisia de la Veneția în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Evenimentul are ca temă ,,Noi tehnologii în alegeri: încrederea publică şi provocări pentru organismele electorale” și se desfășoară  la Palatul Parlamentului, în perioada 14 – 15 aprilie 2016.

Noile tehnologii în alegeri sunt instrumente fantastice, dar ele nu sunt în mod necesar un panaceu. Pentru ca cetățenii să aibă mai multă încredere în procesele electorale, este nevoie ca ei să aibă încredere în astfel de tehnologii și în aplicarea lor în practică. Această Conferință ar trebui să participe cu siguranță la acest obiectiv global, a afirmat Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert.

Cele mai multe discuții a suscitat subiectul votului electronic, folosit cu succes în țări precum Estonia sau Brazilia, dar suspendat prin decizii ale Curții Constituționale în multe țări, din cauza lipsei garanțiilor de securitate a secretului votului și a posibilităților de verificare de către alegători. Așa cum s-a întâmplat în Germania, de exemplu.

Pe această temă, Gregor Wenda, director adjunct al Departamentului pentru Administrație Electorală din cadrul Ministerului Federal de Interne al Austriei și președinte al Comitetului ad-hoc de Experți privind Votul Electronic din cadrul Consiliului Europei (CAHVE), a susținut o prezentare cu tema ”Măsuri în direcția actualizării recomandării Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind votul electronic”.

În prezentarea cu titlul ”Noi tehnologii în alegeri: implementarea principiilor internaționale”, Beata Martin – Rozumilowicz, director pentru Europa și Eurasia al Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale (IFES), a arătat că încrederea publicului în noile tehnologii va crește dacă acestea sunt certificate, verificabile din surse încrucișate și în deplină transparență și dacă utilizarea lor poate fi înțeleasă cu ușurință de toată lumea.

Poate fi contestat caracterul secret al votului? Garantarea secretului votului este o datorie a statului sau o prerogativă a fiecărui cetățean? Acestea au fost întrebările lansate în cadrul sesiunii de lucru destinate caracterului secret al votului în contextul folosirii noilor tehnologii, moderată de José Antonio Dias Toffoli, președintele Tribunalului Suprem Electoral al Braziliei. În acest context, Akyn Mambetaliev, director al companiei de stat Infocom din cadrul Serviciului de Evidență a Populației din Republica Kârgâză, a susținut o prezentare cu titlul ”Problema protecției datelor cu caracter personal”.

Noile tehnologii utilizate în alegeri fac și obiectul misiunilor de observare a alegerilor, au susținut Emanuele Giaufret, Serviciul European de Acțiuni Externe al Uniunii Europene și  Steven Martin, consilier superior în domeniul noilor tehnologii de votare, Departamentul Electoral al OSCE/ODIHR, în prezentările cu titlul ”Impactul noilor tehnologii asupra observării alegerilor de către Uniunea Europeană”, respectiv ”Observarea noilor tehnologii în procesul electoral în cadrul zonei OSCE”.

Rolul noilor tehnologii în înregistrarea alegătorilor a fost analizat în cadrul sesiunii cu titlul ”Provocări privind înregistrarea alegătorilor și listele de alegători”, moderată de Robert Krimmer, profesor de e-Guvernare la Universitatea Tehnologică din Tallinn, Școala de Inovare și Guvernare ”Ragnar Nurske”, Estonia.

O concluzie împărtășită unanim de participanții la Conferință a fost aceea că noile tehnologii pot fi folosite în toate etapele procesului electoral, nu doar pentru exercitarea dreptului de vot.

 

Alte articole: