Comunicat de presă referitor la eleborarea proiectului de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019

Comunicat de presă referitor la eleborarea proiectului de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019

Autoritatea Electorală Permanentă aduce la cunoștința publicului proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019.

Proiectul de act normativ a fost elaborat și inițiat de Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne.

Acesta vizează, în esență, prevenirea și combaterea  fraudelor electorale, precum și consolidarea caracterului european, democratic şi eficient al alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2019.

Prin proiectul de act normativ se propune reglementarea următoarelor aspecte principale:

– implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV, utilizat cu succes la scrutinele din 2016 şi 2017;

– înregistrarea video-audio neîntreruptă a numărării voturilor în secţiile de votare;

– finanțarea campaniei electorale de către partidele politice;

– îndeplinirea, de către AEP, a rolului de punct de contact unic pentru punerea în aplicare a Recomandării Comisiei Europene C(2018) 5949 din 12 septembrie 2018 privind rețelele de cooperare în materie electorală, transparența online și protecția împotriva incidentelor de securitate cibernetică și combaterea campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor pentru Parlamentul European;

– datele cu caracter personal ale alegătorilor care se înscriu în lista susţinătorilor;

– mecanismul de asigurare a materialelor necesare votării, precum și măsurile și cheltuielile necesare pentru buna organizare a alegerilor.

Urgența, caracterul extraordinar și consecințele negative ale neadoptării proiectului sunt detaliate în preambulul și nota de fundamentare ale acestuia.

Precizăm că atât nota de fundamentare, cât și proiectul de act normativ pot suferi modificări ca urmare a observațiilor și propunerilor instituțiilor avizatoare.

Proiectul de act normativ, însoţit de nota de fundamentare, poate fi consultat pe site-ul www.roaep.ro, la secțiunea Legislaţie electorală – Transparenţă decizională.

 

Direcția Comunicare și relații externe

07.02.2019

Alte articole: