Comunicat de presă

privind declarațiile adoptate la cea de-a 23-a Conferință anuală a ACEEEO

 

Cea de-a 23-a Conferință anuală a Asociației Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), desfășurată la București în perioada 5-6 septembrie, s-a încheiat cu adoptarea a două declarații referitoare la temele dezbătute: „Participarea femeilor în alegeri și în viața publică” și „Planificarea alegerilor generale”.

În legătură cu participarea femeilor în procesele electorale, ACEEEO își reafirmă sprijinul pentru respectarea principiului egalității de șanse pentru femei și bărbați și combaterea discriminării de gen.

În acest sens, ACEEEO recomandă organismelor electorale să conlucreze cu guvernele și partidele politice pentru promovarea unor mecanisme legale și instituționale, care să garanteze respectarea echilibrului de gen. De asemenea, organismele electorale trebuie să contribuie la informarea și educarea femeilor în ceea ce privește drepturile lor electorale, se mai arată în declarația ACEEEO.

În ceea ce privește planificarea alegerilor generale, declarația adoptată la Conferința ACEEEO subliniază că o bună planificare reprezintă cheia alegerilor libere și corecte.

Oficialii Electorali reuniți la București consideră că organismele electorale trebuie să planifice, cel puțin anual, acțiunile strategice, cele legate de organizarea și desfășurarea proceselor electorale, dar și cele care vizează informarea și educarea electoratului.

Cea de-a 23-a Conferință anuală a ACEEEO a reunit la București aproape 200 de oficiali electorali și reprezentanți ai unor prestigioase instituții internaționale din domeniul electoral.

 

 

 

 

 

 

 

Direcția comunicare și relații externe

08.09.2014